10 marca 2018

Placki ziemniaczane z węgierskim gulaszem warzywnym

Placki ziemniaczane to moje ulubione danie. Podaję je z pieczarkami, gulaszem mięsnym lub ze śmietaną.
MG lubi po prostu z cukrem.
Tym razem usmażyłam placki i podałam je z gulaszem warzywnym przygotowanym w 15 minut z mieszanki warzywnej "Hortex" .  12 minut to czas duszenia warzyw plus doprawienie dania i gotowe.
To pyszne danie wegetariańskie, czyli na topie.
Ostatnio moda na niejedzenie mięsa jest większa, więc to wegetariańskie danie wpisuje się w obecne  trendy.

Placki ziemniaczane z wegierskim gulaszem warzywnym.


  • 5 dużych startych ziemniaków
  • 1 jajo
  • 2 łyżki mąki pszennej
  •  mieszanka węgierska "Hortex"
  •  sok pomidorowy "Hortex"
  • 1 cebula
  • 1 łyżka  oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • 1 łyżka maki pszennej
  • pół szklaanki uprażonych ziaren (dynia, słonecznik, siemie lniane...)
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml jogurtu
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia placków


Do jogurtu dodaj posiekany drobno czosnek. Dopraw solą i pieprzem - wymieszaj.
Obierz i posiekaj cebulę. Zeszklij ją na patelni na łyżce oleju.
Dodaj mieszankę wegierską, dopraw solą i pieprzem, duś przez 12 minut.
Oprósz warzywa maką, przemieszaj po czym podlej sokiem pomidorowym.
Dodaj paprykę słodką wędzoną, dopraw solą i pieprzem. Odstaw sos w ciepłe miejsce.





Do stratych ziemniaków dodaj jajo i makę, dopraw masę solą i pieprzem. Gdyby ziemniaki zawierały zbyt dużo wody należy dodać jeszcze odrobinę mąki. 

Usmaż rumiane placki.




Podawaj placki z gulaszem warzywnym, polane sosem czosnkowym i posypane prażonymi ziarnami.


Danie szybkie, smaczne i jakie proste w przygotowaniu!





Kolorowy i wiosenny stół z Hortex

2 komentarze:

  1. U mnie by się nie obyło bez chabaninki w tym sosiku... A posypkę ziarenkową zapamiętam i wykorzystam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chabaninkę zawsze można dorzucić....byle przesmażona wcześniej była :)

      Usuń