31 marca 2018

Pieczeń z szpinakowym oczkiem.

Mieso mielone z dodatkiem orzechów z szpinakowym oczkiem w oprawie z sera żółtego można podać na ciepło lub zimno.








































Pieczeń z szpinakowym oczkiem


  • 1 opakowanie szpinaku "Hortex"
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • ok 10 plastrów żółtego sera.
  • ok. 1kg karkówki lub tłustej szynki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • mielone orzechy włoskie
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól pieprz do smaku

Na oleju na patelni zaszklij posiekaną cebulkę
Dodaj czosnek, szpinak, posól i popieprz po
 czym  przesmaż wszysttko razem.
Zmiel mieso. dopraw je sola i pieprzem. Dodaj bułkę tartą, 2 łyżki  orzechów  - wymieszj dokładnie.
Do foremki wysmarowanej i wysypanej orzechami nałóż masę mięsną pozostawiając rowek na farsz.

W zagłebienui ułóż plastry sera (zachodzące na siebie).
 Wyłóż srodek plastrami sera i i szpinakiem.
Zakryj srodek mięsem, posyp orzechami i zapiekaj w nagrzanym piekarniku (ok 180 st.C około 40 min).



Kolorowy i wiosenny stół z Hortex





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz