27 marca 2018

Groszek zielony zapiekany na gryczanym spodzie

Dziś słów kilka o groszku zielonym - bardzo go lubię!
Najlepszy jest świeży skubnięty prosto z roślinki. Kiedyś miałam goscia w ogrodzie, który regularnie młócił wszystkie strąki nadające się do zjedzenia.
Wczesnym rankiem pan Drozd młócił mój groszek regularnie....i wcale mu się nie dziwię.
Poza sezonem najbardziej lubię groszek mrożony bo jest  o wiele lepszy niż ten z puszki.  
Ma ładny kolor, świetny smak i jest dużo zdrowszy.
Ostatnio zrobiłam taka zapiekankę na obiad z kaszy, która została z dnia poprzedniego.



Groszek zielony zapiekany na gryczanym spodzie


  • 1 opakowanie mrożonki groszku zielonego "Hortex" 
  • 150 g kaszy gryczanej ugotowanej
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła sklarowanego
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 2 jaja
  • 150 ml śmietanki wiejskiej
  • 100 g startego żółtego sera
  • orzechy posiekane do wysypania foremki
  • sól, pieprz do smaku
  • roszponka do dekoracji



Ugotuj groszek w lekko osolonej i posłodzonej wodzie.
Posiekaj drobno cebulę i zeszklij ją na 1 łyżce masła sklarowanego.

Do ugotowanej kaszy dodaj cebulę i siemie lniane. Wymieszaj dokładnie.

Foremkę żaroodporną wysmaruj masłem sklarowanym, wysyp orzechami.
Rozłóż kaszę równomiernie, ugnieć ją łyżką na dnie i bokach.






Rozkłóć jaja ze śmietaną, dopraw masę solą i pieprzem , dodaj groszek i ser.








Rozlej masę na spodzie po czym zapiecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 
180 st. C.




 Podawaj porcje udekorowane różyczkami roszponki. 








Kolorowy i wiosenny stół z Hortex


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz