29 czerwca 2014

Truskawki. Knedle. Knedle z truskawkami z korzenną nutą

Cała nasza rodzina przepada za knedelkami z sezonowymi owocami. Truskawkowe są przepyszne!
Spróbujcie  ugotować je choć raz i zrozumiecie o czym mówię :)



 Knedle z truskawkami z korzenną nutą.

  • 1 kg ziemniaków
  • ok.25 dag mąki
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 1 duże jajko (lub 2 małe)
  • ok. 40 dag truskawek (średniej wielkości)
  • 5 dag masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego (gold)
  • szczypta soli
  • łyżeczka przyprawy korzennej do deserów (cynamon, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa) 
  • listki mięty (lub melisy ) do dekoracji

Wyszorowane ziemniaki , ugotuj w mundurkach, lekko przestudź,
 obierz i przeciśnij przez praskę. Wyłóż ziemniaki do miseczki, do wystudzonych dodaj jajo,  olej, mąkę kukurydzianą , szczyptę soli i połowę mąki pszennej.
 Wyrabiaj dosypując pozostała mąkę w takiej ilości, aż ciasto będzie elastyczne i przestanie
kleić się do ręki. Resztę mąki zużyjesz przy formowaniu knedli.





Umyj i osusz truskawki, obierz je z szypułek .
 Z ciasta uformuj  placuszki .
Na każdy placuszek nakładaj truskawkę, oblep ją ciastem formując kuleczkę.






 Gotuj knedelki partiami we wrzącej, lekko osolonej wodzie przez ok 3 min od wypłynięcia  na powierzchnię.








 Podawaj knedle z masłem,  posypane  cukrem trzcinowym, szczyptą przyprawy korzennej, udekorowane   listkami mięty lub melisy.



Lato z... knedlami

2 komentarze:

  1. Ah jo! (jakby powiedział Krecik) Te zdjęcia są wspaniałe! I masełko rumienione, mhhh...

    OdpowiedzUsuń