28 czerwca 2014

Truskawki. Mascarpone. Deser truskawkowy w stylu tiramisu.

Sezon na truskawki powoli się kończy, choć są odmiany owocujące cały rok.
Jemy je najczęściej  z jogurtem, choć na specjalne okazje przygotowuję z ich dodatkiem desery lub ciasta.
Mój ulubiony to właśnie ten, w stylu tiramisu.



Deser truskawkowy w stylu tiramisu.


  • około 250 g truskawek
  • 250 serka typu mascarpone
  • 400 ml kremówki (30-36%)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki soku z czarnego bzu
  • 8 okrągłych biszkopcików
  • 200 ml mocnej schłodzonej kawy
  • 5 dag czekolady
  • mięta lub bazylia do dekoracji



Truskawki umyj obierz z szypułek. Jeśli są duże pokrój je na cząstki, zalej sokiem z czarnego bzu i odstaw na kilka godzin.










Ubij śmietankę kremową na sztywno. Serek mascarpone miksuj chwilę z cukrem pudrem po czym połącz z bitą śmietaną.








Układaj naprzemiennie  warstwami krem, truskawki, krem, nasączone w kawie biszkopty do wyczerpania składników. Górę posyp startą czekoladą i udekoruj zielonymi listkami mięty lub bazylii.







2 komentarze: