30 czerwca 2014

Truskawki. Torcik truskawkowy bez pieczenia.

Zapomniałam Wam opisać jeszcze ekspresowy torcik na kruchym spodzie z truskawkami i galaretką. Można zrobić go szybciutko, jednak trochę musi postać w lodówce by spód i galaretka stężały.



Torcik truskawkowy bez pieczenia



  • 150 g masła
  • 150 g herbatników
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżka korabu (opcjonalnie)
  • 250 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • bita śmietana do dekoracji
  • kwiaty szałwii i listki melisy do dekoracji
Rozkrusz drobno herbatniki przy pomocy wałka lub blendera. Stop masło.
Wymieszaj herbatniki z migdałami    i masłem. Utrzyj dokładnie masę po czym wylep nią niewielką foremkę (26 cm) tak, by był wyraźny brzeg. Wstaw do lodówki.
Umyj i obierz truskawki. Przygotuj galaretkę wg wskazówek na opakowaniu.
Ułóż truskawki na schłodzonym spodzie po czym zalej tężejącą galaretką.
Chłodź torcik do chwili, aż galaretka całkiem zastygnie.
Podaj udekorowany bitą śmietaną, płatkami kwiatów szałwii i listkami melisy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz