18 czerwca 2014

Kwiat czarnego bzu. Pudding chlebowy razowy. Pudding z kwiatem bzu i cytryną.

Wspaniały sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa.
Zapach skórki cytrynowej i kwiatów bzu świetnie się komponują.
Do przygotowania pudingu możesz wykorzystać chałkę, bułkę kanapkową, mleczną lub czerstwą drożdżową babkę.



 Pudding z kwiatem bzu i cytryną.



  • kilka kromek  razowego czerstwego pieczywa
  • 2 duże jajka
  • pół szklanki śmietanki kremowej
  • 1 szklanka  mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 cytryna
  • 1 baldach  kwiatu czarnego bzu
  • po szczypcie cynamonu, kardamonu i imbiru
  • cukier do smaku (około 2 łyżek)
  • płatki migdałowe do posypania
  • masło  sklarowane do wysmarowanie formy



Pokrój pieczywo w kostkę.







 Wymieszaj mleko, śmietankę z cukrem i jajami. Dodaj mąkę, startą skórkę z cytryny i sok z jej połowy oraz przyprawy. Wymieszaj ponownie. 






Do masy włóż pokrojony chleb i płatki zerwane z baldachu kwiatu czarnego bzu (bez zielonych łodyżek!) - odstaw na 15 minut by chleb zmiękł. 




Masę chlebową   przełóż do nasmarowanego naczynia żaroodpornego, wyrównaj ją łyżką.. Posyp płatkami migdałowymi  i zapiekaj w  nagrzanym piekarniku do 180 st.C przez około 35 minut w zależności od grubości zapiekanej masy chlebowej.




Podawaj pudding na ciepło lub zimno polany syropem z kwiatów czarnego bzu  lub bitą śmietaną.
 







2 komentarze:

  1. No, dla lubiących na słodko to lepszy ten sposób, niż "piroska starego chleba", którą raz zrobiłam o tu:
    http://mamamarzynia.blogspot.com/2011/01/piroska-starego-chleba.html
    prześmiesznie brzmią tłumaczenia googlowskie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zajrzałam na "piroska starego chleba" - bardzo fajny przepis :)
      Wszystko zależy od tego co wepchnie się między czerstwy chleb.
      Muszę kiedyś wypróbować :)
      pozdrawiam serdecznie Marzyniu :)

      Usuń