30 czerwca 2014

Truskawki. Kardamon. Kruszon truskawkowy.







Wczoraj imieniny moich chłopaków P&P.
Do ciasta przygotowałam lekki kruszon truskawkowy.
Bardzo lubimy ten napój z owocami sezonowymi i bąbelkami szczególnie  w letnie wieczory.
Żeby go przygotować  trzeba wcześniej zalać owoce syropem lub zasypać cukrem i odstawić na minimum kilka godzin. Przed podaniem dodajemy schłodzonego szampana lub w wersji lekkiej wody gazowanej.




 Kruszon truskawkowy




  • 250 g truskawek
  • 1/2 szklanki syropu z kwiatów czarnego bzu (lub kilka łyżek brązowego cukru)
  • 1/2 łyżeczki zmielonego kardamonu
  • 0,7 l wina deserowego
  • 1 wino musujące (szampan) lub woda mineralna gazowana w wersji lekkiej
Umyj, obierz truskawki z szypułek. Małe pokrój na połowę, duże na  cztery części.
Zalej syropem (lub zasyp cukrem), dodaj kardamon i odstaw  do lodówki na kilka  godzin. Wlej wino deserowe i odstaw w chłodne miejsce na kolejne kilka godzin. Przed podaniem dolej szampana lub wodę mineralną w wersji lekkiej.







2 komentarze: