7 sierpnia 2012

Makaron pełnoziarnisty z cukinią.


To danie nigdy  mi się nie znudzi, może się powtarzam? Jest szybkie i smaczne.

Makaron pełnoziarnisty z cukinią.
  • 20 dag makaronu  pełnoziarnistego
  • (rurki, kolanka, świderki itp.   )
  • 4-6 szalotek
  • 200 g boczku
  • 1 cukinia (niewielka)
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 200 ml śmietanki kremowej
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • natka pietruszki





 Nastaw wodę na makaron i ugotuj go wg. przepisu na opakowaniu (aldente).  Szalotki posiekaj i wrzuć na rozgrzane na patelni masło (1 łyżka)
. Dodaj pokrojony drobno boczek.  Posyp pieprzem czarnym do smaku. Smaż około 10 minut.








Dodaj cukinię pokrojona w  ćwierć plasterki  i  zalej śmietanką. Potrzymaj na małym ogniu około 15 minut, aż sos trochę zgęstnieje a cukinia straci surowość, jednak pozostanie chrupiąca. Sprawdź, czy sos jest dobrze doprawiony, jeśli nie - dodaj soli i pieprzu.






 Lekko twardawy makaron wrzuć do sosu i potrzymaj w cieple jeszcze 5-10 minut.



Podawaj porcje makaronu przybrane natką pietruszki


1 komentarz: