25 sierpnia 2012

Sałatka krewetkowa.


Miałam wiele pomysłów na danie z ryb lub owoców morza.
Jednak ostatnie upały tak dały mi w kość, ze postanowiłam przygotować coś szybkiego, lekkiego a zarazem dzięki zastosowaniu masła czosnkowego pysznego.

Sałatka krewetkowa.

  • 500 g krewetek koktajlowych
  • 100 g masła czosnkowego Lurpak 
  •  1  biała rzodkiew
  • 1 cykoria 
  • 1 peperoni  
  • 1 papryka czerwona 
  •  3 łyżki soku z cytryny
  •  1 łyżka miodu
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  •  12 szt pomidorków koktajlowych



Rozgrzej  na patelni  masło czosnkowe, wrzuć na nie krewetki.To podstawa sałatki.


Smaż  je w masełku kilkanaście  minut z dodatkiem posiekanego miąższu papryczki peperoni mieszając kilka razy. Na gorącą patelnię wrzuć pokrojone listki cykorii (bez gorzkiego środka) - skrop sokiem z cytryny, dodaj  miód. Mieszaj. Zawartość patelni przełóż do miski. Obierz pozostałe warzywa.Dodaj  pokrojoną w słupki rzodkiew i paprykę   słodką. Dopraw  solą i pieprzem do smaku. Podaj sałatkę w miseczkach posypaną  pomidorkami koktajlowymi i świeżo mielonym pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz