1 sierpnia 2012

Wątróbki drobiowe duszone z agrestem.

Najczęściej duszę drobiowe wątróbki z cebulą i kwaśnym jabłkiem. To przysmak mojego męża.
Po ostatnich zbiorach agrestu postanowiłam kwaśne jabłka zastąpić niedojrzałym agrestem.
Dla zrównoważenia kwaśnego smaku  podlałam wątróbkę odrobiną płynnego miodu.

Wątróbki drobiowe duszone z agrestem.


  • około 1/2 kg wątróbek drobiowych
  • 1 szklanka niedojrzałego agrestu
  • 1 duża cebula
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • sól, pieprz czarny do smaku 
  • mąka pszenna (ok 1 łyżeczki)
  • listki sałaty do dekoracji



Wątróbki oczyść z błon i tłuszczu. Obierz  cebulę. Cebulę pokrój  w półplasterki.









Obierz agrest uprzednio umyty.












Rozgrzej masło na patelni. Włóż wątróbki, cebulę i agrest - przesmaż   wszystko mieszając od czasu do czasu (ok 10 minut). Posyp  pieprzem, polej miodem - nakryj pokrywką i duś na małym ogniu kolejne 10 minut. Jeśli trzeba podlej odrobiną wody.
Zdejmij  pokrywkę,dopraw wątróbki  solą, pieprzem , oprósz  mąką - wymieszaj.





 Podaj  porcje wątróbki oprószone odrobiną  świeżo zmielonego  pieprzu, udekorowane  listkami sałaty. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz