31 lipca 2012

Cukiniowe placuszki.


Jeśli zostało Wam z obiadu trochę makaronu, a w lodówce kilka plasterków szynki, można dodać jaja i startą cukinię, doprawić i usmażyć pyszne placuszki.

Cukiniowe placuszki.

  • 1 niewielka cukinia (lub kawałek miąższu starszej)
  • 1 szklanka ugotowanego drobnego makaronu
  • 2-3 jajka
  • kilka plastrów szynki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • olej roślinny do smażenia
  • listki sałaty 
  • pikantny  sos pomidorowy







Młodą cukinię zetrzyj w łezkę w całości, z dojrzałej uprzednio wyjmij gniazdo nasienne i obierz ze skórki, gdyż jest twarda.





 Z dużej cukinii dodaj tylko ćwiartkę.













 Wymieszaj razem makaron, pokrojoną w kosteczkę wędlinę,jaja i tymianek.













 Dodaj  startą cukinie - wymieszaj.
  Masę dopraw  solą i czarnym pieprzem świeżo mielonym.









 Na rozgrzanym oleju usmaż  niewielkie placuszki na złoty kolor.
Odsącz  nadmiar tłuszczu papierowym ręcznikiem.








Podaj  placuszki gorące z odrobiną pikantnego sosu pomidorowego z listkami sałaty (ja użyłam mizuny).





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz