27 lipca 2012

Ogórki kiszone z pepperoni.

Po powrocie z wakacji na moim ogórkowym poletku znalazłam sporo ogóreczków.
Były dość spore , więc niezbyt nadawały się do konserwowania. Postanowiłam je zakisić.
Kisząc pierwsze ogóreczki postanowiłam dodać do niech paprykę pepperoni. Niby nic takiego,
a dodatek ostrych papryczek sprawił, że w ogóle nie zbierał się kożuszek z pleśni.
Ogórki były lekko pikantne. Papryczki użyłam jako dodatek do duszenia mięsa.


Ogórki kiszone z pepperoni.

  • 2 kg ogórków
  • 3-5 ostrych papryczek
  • 3-5 ząbków czosnku
  • kilka gałązek z baldachami kopru
  • 10 listków czarnej porzeczki
  • kawałek chrzanu
  • woda solona w proporcji 1 łyżka niejodowanej soli na 1 litr wody









Ogórki oraz pozostałe składniki umyj, czosnek obierz z łupin.











Z papryczek odetnij ogonki.
Ułóż ogórki ściśle w dużym słoju  lub garnku kamionkowym do kiszenia przekładając je pozostałymi składnikami.
















Zalej je ciepłą solanką, obciąż deseczką, by ogórki nie wypływały.





Po kilku dniach fermentacji  ogórki możesz  już spróbować. Jeśli lubisz bardziej przekiszone, trzeba poczekać jeszcze kilka dni.
Jeśli masz zamiar  przechować je dłużej należy je pasteryzować w słoikach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz