25 lipca 2012

Mus z papierówek z owocami i miętą.

Papierówki to smaczne odmiana jabłek dojrzewająca dosyć wcześnie.
Po burzach i wichurach sporo można znaleźć spadów pod drzewem, które również możemy wykorzystać do tego kompoto-deseru.

Mus z papierówek z owocami i miętą.


  • około 1 kg papierówek
  • pęczek listków mięty
  • cukier trzcinowy do smaku
  • szklanka owoców jagodowych
  • woda - najlepiej źródlana






Jabłka i owoce umyj, odsącz z wody na sicie.
Z jabłek wyjmij gniazda nasienne przekrawając je uprzednio  na ćwiartki.
Wsyp je do rondelka i zalej małą ilością wody (do połowy owoców).
Dodaj kilka całych gałązek mięty i wstaw garnek na ogień. Gdy jabłka będą miękkie (po okolo 10 minutach)
wyjmij gałązki mięty, a jabłka przetrzyj  przez sito.







Dopraw cukrem trzcinowym do smaku mieszając , by się rozpuścił.
 Po ostudzeniu mus przelej do miseczki, ułóż na górze owoce i listki mięty.
Możesz również od razu umieścić porcje w salaterkach.








                           
       

     To prosty, pyszny i zdrowy deser, zresztą spróbujcie sami!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz