1 marca 2016

Zupa brukselkowa z lanymi kluskami bazyliowymi

Dzisiaj  wróciła zima  - szkoda, bo pączki na drzewach spore.
Zakwitły już przebiśniegi choć im śnieg nie przeszkadza szczególnie.
Na obiad dziś była szybka zupa brukselkowa z aromatycznymi lanymi kluskami.


Zupa brukselkowa z lanymi kluskami bazyliowymi



  • 30 dag brukselki
  • 1 i 1/2 litra bulionu
  • 1 jajo
  • 1 łyżka mąki pszennej (około)
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól i pieprz biały do smaku
  • szczypta kurkumy


Obierz brukselkę, pokrój  na połówki. Zalej brukselkę bulionem i gotuj  do chwili, aż brukselka będzie miękka, ale nie rozgotowana.

Jajo wbij do miseczki, dodaj łyżkę wody, szczyptę kurkumy, soli i pieprzu oraz bazylię. Wymieszaj energicznie widelcem po czym wlewaj strużką ciasto na gotującą się zupę.

Doprowadź zupę do zagotowania po czym zestaw ją z ognia. Nalewaj gorącą zupę do talerzy i zajadaj.



2 komentarze:

  1. Robię często zupę krem z brukselki, ale nigdy z kluskami, a jeszcze bazyliowe... Ciekawie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Radzę wypróbować, moim domownikom smakowała bardzo :)

      Usuń