2 marca 2016

Szafranowe risotto z kurczakiem i dynią

Dziś jeszcze kilka przepisów na dietetycznego kurczaka z cyklu bez soli i cukru, dla osób dbających o zdrowe odżywianie.


Szafranowe risotto z kurczakiem i dynią

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 szklanka brązowego ryżu lub dzikiego
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 1 i 1/2 szklanki startego miąższu dyni
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 biała cebula
  • szczypta szafranu (lub 1/2 łyżeczki szafranu indyjskiego - kurkumy)
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu białego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki
  • natka pietruszki do dekoracji
.
Obieramy cebulę i czosnek, siekamy je drobno, wkładamy do miseczki. Dodajemy gałkę muszkatołową, pieprz biały i ziołowy oraz 2 łyżki oliwy. Mieszamy. Umyte i osuszone mięso kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do miseczki z marynatą i odstawiamy. Szafran moczymy w mleku. Ryż wsypujemy do rondla o grubym dnie , zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu.  Gdy ryż będzie półtwardy dodajemy mięso wraz z marynatą oraz mleko z szafranem – mieszamy i gotujemy na bardzo małym ogniu. Aby ryż się nie przypalił – mieszamy. Gdy mięso straci surowość (będzie białe) dodajemy startą w łezkę dynie – nadal dusimy wszystko razem podlewając małą ilością wody , jeśli to konieczne. Gdy ryż będzie miękki przykrywamy  go i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut (pod koc lub do ciepłego piekarnika). Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki,  mieszamy i podajemy od razu w miseczkach. Posypujemy listkami pietruszki do dekoracji.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz