22 marca 2016

Pasta z ikry śledziowej

Moja ulubiona pasta z mlecza i  ikry śledziowej.
Tym razem w wersji pomidorowej.



Pasta z ikry śledziowej




  • 3 ikry z śledzia solonego
  • 2 mlecze  z śledzia solonego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki startego żółtego sera
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • papryka słodka i ostra do smaku




Ikrę i mlecz zalej mlekiem i wymocz przez 12 godzin.
Obierz z błon i rozdrobnij - przełóż je do miseczki.





Dodaj  koncentrat  pomidorowy, olej i 2 łyżki startego sera - wymieszaj.
Dopraw do smaku słodką i ostrą papryką.
Posyp resztą sera. Podawaj z domowym pieczywem.






1 komentarz:

  1. Nigdy nie jadłam czegoś takiego, a śledzie uwielbiam nawet w takiej postaci :-)
    Najlepsze życzenia!

    OdpowiedzUsuń