9 marca 2016

Pesto roszponkowe w naleśnikach

Tyle zieleniny kupiłam ostatnio,  że została mi prawie cała paczka roszponki.
Z takiej ilości zieleniny najlepiej zrobić pesto. Takie pesto można zjeść z makaronem, na chlebie pod serkiem lub w naleśnikach.



Pesto roszponkowe w  naleśnikach



  • pesto: pęczek roszponki
  • ok. 60 ml oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g koziego twardego sera
  • sól i pieprz biały do smaku
  • dodatkowo: 4 naleśniki
  • 1 camembert z zielonym pieprzem



Sałatę oczyść, umyj, zalej oliwą. Dodaj ząbek czosnku pokrojony w plasterki - zmiksuj wszystko na pastę. Dodaj drobno starty ser, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Pokrój ser camembert w plasterki. Posmaruj naleśniki pesto poukładaj plasterki sera, złóż nalesniki na połówki.
Zapiekaj je w piekarniku lub na patelni teflonowej tak, by naleśniki były chrupiące.
Podawaj od razu.







2 komentarze:

  1. Zaintrygowały mnie te naleśniki w tak wiosennym kolorze :) Muszę wypróbować pesto roszponkowe!

    OdpowiedzUsuń
  2. Chcę to!!! Czemu mieszkasz tak daleko, Ninko?!

    OdpowiedzUsuń