14 maja 2013

Pikantny dorsz duszony w jarzynach.

W ubiegły poniedziałek dostałam piękny płat dorsz przywieziony prosto z nad Bałtyku.
Szkoda było go usmażyć w panierce. Pomyślałam że takie białe mięsko pyszne będzie w towarzystwie pikantnych warzyw.




Pikantny dorsz duszony w jarzynach




  • Filet dorsza (ok 80 dag)
  • 1 papryka czerwona
  • 2 papryczki chili
  • 1 duża cebula
  • kilka łodyg selera naciowego
  • 2 młode marchewki
  • pęczek szczypiorku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz biały do smaku
  •  1 łyżka startego parmezanu




Obierz warzywa, marchew i seler pokrój je w cieniutkie plasterki. Cebulę i paprykę słodką i ostrą  posiekaj w kosteczkę.







 Zeszklij na maśle cebulę, dodaj paprykę i pozostałe warzywa.









Po krótkim przesmażeniu podlej je odrobiną wodą, dopraw pieprzem ziołowym i solą. Filet z dorsza pokrój na cząstki, oprósz białym pieprzem i solą, ułóż je między warzywami.









 Nakryj pokrywą i duś na wolnym ogniu przez 5 minut, odwróć filety na drugą stronę i duś przez kolejne 5 minut.
Odkryj pokrywę, skrop sokiem z cytryny, dodaj szczypior  i duś jeszcze przez chwilę, aż sos trochę odparuje.




 Podawaj dorsza w warzywach na gorąco posypanego startym parmezanem.













1 komentarz: