27 maja 2013

Drugie danie pierwiosnkiem dekorowane.

To już ostatnie pierwiosnki kwitnące w zacienionym zakątku ogrodu. Zerwałam je w ubiegłym tygodniu by udekorować nimi potrawy. Pierwiosnka lekarska to bardzo zdrowa roślina, a kwiaty bardzo ładnie dekorują dania zarówno wytrawne jak i słodkie. Roślina ta jest chroniona, więc nie należy jej zbierać, no chyba że uprawiasz ją w swoim ogrodzie.



Drugie danie pierwiosnkiem dekorowane.



  • 200 g ryżu trójkolorowego
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 cukinia
  • pęczek młodej pokrzywy
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek szczypiorku
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 duże jajo
  • 1/2 szklanki bulion
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • 4 kawałki piersi  kurczaka z grilla lub  pieczeni 
  • kilkanaście kwiatków pierwiosnka do dekoracji


Ugotuj ryż wg przepisu na opakowaniu. Obierz czosnek i posiekaj go drobno. Posiekaj pokrzywę, wsyp ja do garnka.Zalej gorącym bulionem. Dodaj czosnek, 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego - duś pokrzywę około 10 minut. Dopraw ją do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na końcu dodaj posiekany szczypior  i pokrojone plastry cukinii. Po kilku minutach dodaj rozkłócone jajko.
Wyłóż  na talerze porcje ryżu, zagrzane kawałki pieczeni oraz pokrzywę z cukinią.
Dekoruj danie kwiatkami pierwiosnka lekarskiego.

Wegetarianie opuszczają punkt z pieczenią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz