27 maja 2013

Deser z pierwiosnkiem

Na deser delikatny twarożek z kruchym ciasteczkiem, rodzynkami i pierwiosnkiem. Galaretka z pigwy  i liście  melisy to odrobina słodyczy i orzeźwienia w deserze.


Deser z pierwiosnkiem



  • 400 g twarożku wiejskiego
  • pół szklanki jogurtu lub śmietanki
  • 8 kruchych herbatników (najlepiej pełnoziarnistych)
  • 2 łyżki  drobnych rodzynków
  • 2 łyżki rodzynków w czekoladzie
  • 4 łyżeczki galaretki z pigwy
  • listki melisy i pierwiosnki do dekoracji

Twarożek rozgnieć z jogurtem lub śmietanką za pomocą widelca.




Do 4 pucharków ułóż warstwami po 1 skruszonym herbatniku, warstwie twarożku posypaną drobnymi rodzynkami (jeśli są duże możesz je posiekać).





 Następnie posyp deser   pokruszonym herbatnikiem  i  drugą warstwę twarożku .











    Górę posyp rodzynkami w czekoladzie, ułóż galaretkę z pigwy.




    Udekoruj pierwiosnkami  i listkami melisy.





    2 komentarze:

    1. Bardzo lubię takie deserki, a kwiaty też chętnie bym zjadła, można?

      OdpowiedzUsuń
    2. Jasne że można - są jadalne :)

      OdpowiedzUsuń