29 maja 2013

Mus warzywny w cukinii




"Durszlakowy"  konkurs na kultowy przepis z MAGGI zafrapował mnie na tyle, by zastanowić się nad tematem. Właściwie z przypraw do zup stosuję tylko tą przyprawę. Wspaniale podkreśla smak grzybów,
białego mięsa i warzyw. Ale która jest najlepsza?
Sama nie wiem, lubię wszystkie :)
Zrobiłam więc najpierw przystawkę, delikatny mus warzywny z jagodami Goji zawinięty w paseczki cukinii.






Mus warzywny w cukinii


  • 2, 3  marchewki
  • 1 mały seler 
  • bulion (około 1/2 litra)
  • około 2 łyżek  Maggi
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 100 ml śmietanki  kremowej
  • chili  do smaku
  • żelatyna 
  • 3 łyżki suszonych jagód Goji
  • 1 cukinia
  • szczypior i koperek do dekoracji





Zagrzej bulion. Cukinię pokrój wzdłuż na cieniutkie paseczki, Wrzuć na minutę do gorącego bulionu po czym spłucz zimną wodą.
Obierz i pokrój warzywa. W rondlu rozgrzej masło sklarowane, przesmaż na nim pokrojoną marchewkę  i seler przez kilka minut po czym zalej bulionem, dodaj pieprz ziołowy i gotuj kilkanaście minut do chwili, aż warzywa zmiękną. Wyjmij warzywa, a w bulionie rozpuść  żelatynę wg proporcji w opisie na opakowaniu.





Zmiksuj warzywa razem z płynem z żelatyną, dopraw je Maggi, chili do smaku.
Schłodź warzywa. Ubij śmietankę i dodaj ją do warzyw.Wymieszaj i sprawdź, czy masa jest dobrze doprawiona. Foremki do muffinek wyłóż paskami cukinii (boki), na dno wsyp  po pół łyżki jagód Goji po czym nałóż mus.



 Wstaw do lodówki. Po kilku godzinach gdy żelatyna stężeje wyłóż je  na talerz i udekoruj szczypiorem i koperkiem lub inną zieleniną.





4 komentarze:

  1. o proszę wykombinowałyśmy całkiem podobnie:))http://smerfetka79.blogspot.com/2013/05/galaretki-z-dyni-i-kalafiora-w-sosie.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie :) przystawka w tym samym stylu :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. pięknie podane:) dla mnie rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń