29 maja 2013

Królik marynowany w Maggi i jałowcu

MAGGI bardzo dobrze sprawdza się jako marynata do białych mięs. Na świąteczny obiad piekłam królika. Miałam mało czasu, więc przygotowałam marynatę z dodatkiem MAGGI i jałowca.
Dodatek MAGGI do marynaty to sprawdzony sposób, by mięso szybko nabrało aromatu przypraw.
Polecam ten sposób - jest rewelacyjny. Nie używamy w tym przypadku soli.
Królik upiekł się "palce lizać"!. Podałam go z dodatkiem grzybów leśnych skropionych MAGGI.


Królik marynowany w Maggi i jałowcu



  • 1 królik (około 1.2 kg)
  • 4 łyżki MAGGI
  • 7 ziaren jałowca
  • pieprz czarny grubo mielony
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki wytrawnego wina
  • kilka plastrów boczku wędzonego
  • pół kg grzybów leśnych 
  • MAGGI do smaku
  • 2 łyżki masła sklarowanego 
  • pomidorki i pure warzywne do dekoracji




Królika pokrój na mniejsze części.  Zgnieć owoce jałowca, dodaj pieprz (1/2 łyżeczki), olej i MAGGI oraz posiekany drobno boczek wędzony - wymieszaj.
Posmaruj  marynatą  mięso i odstaw na 1-2 godziny.Rozgrzej 1 łyżkę  masła. Przesmaż królika ze wszystkich stron, podlej go  winem. Po odparowaniu alkoholu piecz królika w piekarniku  (w temp. 180 st.C ) pod przykryciem podlewając sosem  do chwili, aż będzie miękki.




Na łyżce masła sklarowanego przesmaż na mocnym ogniu grzyby,oprósz pieprzem i skrop obficie  MAGGI.
Podawaj porcje królika z dodatkiem leśnych grzybów udekorowanego pomidorkami i pure warzywnym.





2 komentarze:

  1. super danie. Zjadłabym. pozdrowienia z Kuchni Marlenity

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie królik był pyszny :)
    Również pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń