30 maja 2013

Deser ryżowy z fiołkiem i maliną

Mam nadzieję, że Was nie zanudzę. Opisuję prawie wszystko co robię w kuchni a nie tylko wybrane, najbardziej eleganckie dania. Prosty deser z kwiatkiem ... a tam, napiszę i o nim.
 
Deser ryżowy z fiołkiem i maliną
  • 1 szklanka ryżu
  • szczypta szafranu
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
  • szklanka jabłek prażonych z małą ilością cukru
  • 5 łyżek soku malinowego
  • 4 łyżki rodzynków
  • fiołki  i listki melisy do dekoracji




Ugotuj ryż na sypko z dodatkiem szafranu z odrobiną soli.
Pod koniec gotowania dodaj łyżkę masła.
Przestudź ryż
Nałóż ryż (po 2 łyżki) do czterech miseczek.



 Jabłka zmiksuj z dodatkiem soku malinowego na gładką puszystą masę. Zalej nią ryż.
Do każdej miseczki wsyp po 1 łyżce rodzynków, posyp górę niewielką ilością ryżu.


 Górę udekoruj bratkami i listkami melisy.
Kwiatożercy 2013

4 komentarze: