30 maja 2013

Deser ryżowy z bratkiem polnym

Sporo  ryżu  z Iranu zostało w torebce , więc postanowiłam przygotować deser .
Otworzyłam też słoiczek z jabłuszkami zawekowanymi jesienią.  Miałam w wazoniku ostatnie fiołki które zerwałam w ogrodzie i trochę bratków polnych.
Zastanawiałam  się co zrobić z tych składników... w końcu zrobiłam dwa różne desery.
Najpierw ten z bratkiem.


Deser ryżowy z bratkiem polnym


Kwiatożercy 2013
  • 1 szklanka ryżu
  • szczypta szafranu
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli
  • pół litrowy słoiczek  jabłek lekko słodkich
  • 4 łyżeczki kakao rozpuszczalnego
  • bratki polne i listki mięty do dekoracji






 Ugotuj ryż na sypko z dodatkiem szafranu z odrobiną soli.
Pod koniec gotowania dodaj łyżkę masła.
Przestudź ryż



 Nakładaj ryż po 1 łyżce do czterech pucharków.


Na ryż nałóż porcję jabłek, następnie znowu ryż i kolejną warstwę jabłek. Górę oprósz kakao rozpuszczalnym lub zwykłym.
Na  górze ułóż bratki polne i listki mięty.


3 komentarze:

  1. bardzo ciekawy pomysł, nigdy nie jadłam kwiatków:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Och, ten deser mnie wyjątkowo urzekł! Piękny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja również lubię te bratki, same sieją się w moim ogrodzie :)

    OdpowiedzUsuń