27 czerwca 2011

Szparagi, szparagi....

Szparagi to wspaniałe warzywa! Białe i zielone są równie smaczne!

Pzygotowuję je w różnych wersjach, gotowane, zapiekane, grillowane.

Jednak najbardziej smakuja mi kremowe, jedwabiste zupy szparagowe.
Ostatnio ugotowałam zupkę szparagową i podałam ję z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko.

Zupa szparagowa z kaszą gryczaną.


Skladniki:
             (na 4 porcje)
  • 1 pęczek szparagów
  • 1  litr bulionu
  • 1/2 szklanki śmietanki kremowej
  • cukier, sól i odrobinę mleka do gotowania szparagów
  • przyprawa do zupy
  • natka pietruszki
  • sól, biały pieprz
  • kasza gryczana ugotowana na sypko
Sposób wykonania : 
Obieramy szparagi  (dość grubo) 
zachowując obierki. 
Gotujemy je w małej ilości wody z 
dodatkiem cukru, soli i mleka. Kroimy je w 
kostkę zachowując czubki do dekoracji.
 W tej samej wodzie gotujemy szparagowe obierki.
Przecieramy je przez sito przelewając płynem z gotowania.
Dodajemy pokrojone w kostkę szparagi, zalewamy bulionem i gotujemy przez chwilę.
Dodajemy zahartowaną śmietankę, doprawiamy przyprawą do zup, solą i pieprzem.
Podajemy z kaszą gotowaną na sypko udekorowaną czubkami szparagów i natką pietruszki.

 Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz