21 lipca 2011

Szybki torcik ananasowy.

Przyznam szczerze, że latem, gdy są upały nie lubię piec.
Wolę przygotowywać lekkie desery na bazie owoców i żelatyny.
Smaczne są również ciasta z galaretką.
Tym razem przgotowałam dla moich gości torcik z ananasem i borówkami.


Torcik "Słoneczko".

  • 400ml śmietanki kremowej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mocnej kawy
  • 2 łyżki kakao rozpuszczalnego
  • 500g serka mascarpone
  • ok.400g serka homogenizowanego
  • 1/2 dojrzałego ananasa
  • 1/2 litra borówek amerykańskich
  • paczka biszkopcików
Sposób wykonania.
Ubij kremówkę. Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem.
Dodaj twarożek. Na końcu dodaj kremówke i delikatnie wymieszaj.
Obierz ananasa, pokrój go w cząstki.
Mocz biszkopty w kawie i układaj je w formie wyłożonej folią.
Przekładaj je  masą, owocami (borówkami i ananasem), posypuj kakao.
Postępuj tak do wyczerpania składników.
Na końcu ułóż warstwę kremu. Udekoruj torcik owocami.
Wstaw do lodówki na kilka godzin.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz