19 grudnia 2010

PIERNICZKI czas wypiekać ...

Tak,  najwyższy czas wypiekać pierniczki lub inne ciasteczka , bo przed Wigilią nie będze na to czasu.
Jeśli pierniczki będą twarde - zamknięte w puszkach zmiekną do świat.
Przepis zamiesciłam na mojej stronce http://www.gotuj-sam.pl/index.php?page=przepis.htm&p=PI1sy

Ja przygotowuję pierniczki w kilku wariantach.
Te w wersji podstawowej są niewielkie udekorowane kolorowymi posypkami, migdałami i orzechami.
Są niewielkie - takie na raz do buzi .
Można też udekorować tak.


Przy okazji wypieków wycinam i sklejam choineczki, które stanowią dekorację stołu.
Sposób wykonania jest prosty. Wykrawamy z ciasta 2 choinki,  przecinamy je  na pół.
 Po upieczeniu sklejamy je lukrem z wystającą wykałaczką w środku.
Po przstudzeniu wbijamy choinki w podstawkę zrobiona z biszkopta lub piernikowej gwiazdki.
Dle miłosników wiórków kokosowych mozna posypać je jak śniegiem.
Wycinam też pierniczki do dekoracji deseru makowego podanego w kieliszkach.
Ukoronowaniem  moich piernikowych wypieków jest 
PIERNIKOWA SZOPKA BOŻONARODZENIOWA. 
Sposób wykonania  znajdziecie  tutaj: http://www.gotuj-sam.pl/index.php?page=przepis.htm&p=PI2sy
Życzę wszystkim udanych wypieków piernikowych , bo to wspaniała zabawa!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz