8 marca 2017

Bajaderki buraczane z masą daktylową i ziarnami.

Chociaż rzecz owąpopełniłam  w karnawale obiecałam że wrzucę wkrótce przepis i mam zamiar to zrobić dzisiaj.
Kulki mocy (bajaderki) powstały całkiem  przypadkowo z ciasta buraczanego.
Chciałam upiec babeczki bardzo fit. Po raz pierwszy piekłam coś z ksylitolem (cukrem brzozowym) i trochę przesadziłam z tym fit. Babeczki okazały się zbyt wytrawne :(
Musiałam ratować sytuację i wymyśliłam bajaderkowe kuleczki .





Ciasto buraczane bardzo wytrawne

  • 3 jajka
  •   ½ szklanki  ksylitolu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 1  szklanka puree z gotowanego/pieczonego buraka
  •  około 2 szklanek  mąki pszennej
  • 3 łyżki  gorzkiego kakao
  • 1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli 


Masa daktylowa

  • 250 g daktyli
  • 1 szklanka wody  (lub mleka)
  • 1 łyżka kakao 
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki masła kokosowego
  • 5 dag czekolady
  • wiórki kokosowe
  • dodatkowo: kilka łyżek dżemu z czarnej porzeczki i  3  łyżki prażonego ziarna słonecznika

Buraki ugotuj lub upiecz w piekarniku do miękkości. Ostudzić je i zetrzyj na drobno na tarce lub  zblenduj na gładkie puree.
 Do jednej miski przesiej suche składniki.
Do drugiej wbij jajka, dodaj ekstrakt waniliowy, starte buraki  i olej - wymieszaj je.
Połącz składniki suche z mokrymi - wymieszaj.
Jeśli ciasto będzie zbyt luźne dosyp odrobinę mąki. W przeciwnym wypadku dodaj odrobinę wody. Trudno określić dokładną ilość mąki, gdyż zawartosć soku w buraczkach gotowanych jest inna,  a inna w pieczonych. Ciasto powinno być konsystencji gęstej, kwaśnej śmietany.
Upiecz  ciasto w  temp. 180 st.C do suchego  patyczka.
Odstaw do ostudzenia.
Przygotuj  masę daktylowo-czekoladową
Wodę wlej do rondelka, wsyp daktyle bez pestek - doprowadź do zagotowania.
Wsyp żurawinę, dodaj kako i masło kokosowe. Wymieszaj wszystko rozgniatając owoce.
Zestaw z ognia, dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj do jej rozpuszczenia.
Odstaw do ostudzenia.
Pokrój ciasto buraczane w drobną kosteczkę, dodaj masę daktylową, dżem porzeczkowy z całymi porzeczkami i uprażone ziarno słonecznika.









Wymieszaj masę. Formuj kulki i obtaczaj je w wiórkach kokosowych.










Gotowe kulki wstaw na kilka godzin w chłodne miejsce, by stężały.





4 komentarze:

  1. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki bardzo :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma to jak kreatywność szporownej gospodyni!

    OdpowiedzUsuń