1 listopada 2016

Chlebek bananowy z jabłkiem i aktinidią

Tyle krzątania przy grobach bliskich. Chciałam wypiec coś bardziej świątecznego, eleganckiego....
a upiekłam szybki chlebek bananowy wzbogacony o aktinidia - polskie kiwi, które obrodziło w tym roku wyjątkowo.



Chlebek bananowy z jabłkiem i aktinidią

  • około 2 szklanek mąki pszennej uniwersalnej
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka obranych owoców aktinidi
  • 1 jabłko
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki  wiórków kokosowych
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego







Obierz aktinidia i jabłka. Jabłka zetrzyj w łezkę i rozparuj z 1 łyżką wody.
Dodaj aktinidia i duś około 5 minut do chwili, aż zmienią kolor.



Obierz i rozgnieć widelcem  banany, dodaj do nich pozostałe owoce (przesmażone i ostudzone) jajka i olej - wymieszaj.
Do drugiej miski wsyp wszystkie suche składniki.
Wymieszaj suche  składniki  z mokrymi, y po czym przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Posyp ciasto odrobiną wiórków kokosowych.








Upiecz ciasto w nagrzanym do 180 st.C piekarniku do suchego patyczka.
Wyjmij ciasto  z foremki. Podawaj gdy  lekko przestygnie .








1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawy dodatek owocowy, nie ukrywam, że pierwszy raz się z nim spotykam. Nie wątpię, że ciasto pyszne! Dzięki za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń