a upiekłam szybki chlebek bananowy wzbogacony o aktinidia - polskie kiwi, które obrodziło w tym roku wyjątkowo.
Chlebek bananowy z jabłkiem i aktinidią
- około 2 szklanek mąki pszennej uniwersalnej
- 2 jaja
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 szklanka obranych owoców aktinidi
- 1 jabłko
- 2 bardzo dojrzałe banany
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
Obierz aktinidia i jabłka. Jabłka zetrzyj w łezkę i rozparuj z 1 łyżką wody.
Dodaj aktinidia i duś około 5 minut do chwili, aż zmienią kolor.
Do drugiej miski wsyp wszystkie suche składniki.
Wymieszaj suche składniki z mokrymi, y po czym przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Posyp ciasto odrobiną wiórków kokosowych.
Upiecz ciasto w nagrzanym do 180 st.C piekarniku do suchego patyczka.
Wyjmij ciasto z foremki. Podawaj gdy lekko przestygnie .
Bardzo ciekawy dodatek owocowy, nie ukrywam, że pierwszy raz się z nim spotykam. Nie wątpię, że ciasto pyszne! Dzięki za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuń