8 lutego 2016

Smalec wegetariański

Dziś pośpiesznie opiszę Wam smarowidełko do chleba które wyglądem przypomina smalec a jest niczym innym tylko pastą z białej fasoli z ziołami.
Oczywiscie możecie użyć innej fasoli lecz biała wygląda ślicznie na kromeczce świeżego chleba czy bułeczki !
Nie muszę chyba dodawać że smalec taki jest źródłem białka roślinnego !



Smalec wegetariański 


  • 20 dag białej fasoli
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich (lub innych)
Fasolę namocz. Po pół godzinie wylej wodę i pozostaw fasolę w wodzie na noc.
Gotuj fasolę do miękkości. Pod koniec gotowania wodę posól i dodaj zioła.
Wyjmij fasolę i przełóż do miski blendera. Dodaj łyżkę masła i podlej wodą z gotowania
do połowy objetości fasoli. Pomieszaj fasolkę by masło się roztopiło.
Blenduj wszystko na gładką masę. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Odstaw do ostudzenia.
Możesz użyć innych ulubionych ziół.




1 komentarz:

  1. Powinnam taki Jacusiowi robić, on ma podniesiony cholesterol i permanentnie (cha, cha, cha!) się odchudza ;-)

    OdpowiedzUsuń