21 września 2013

Placki ziemniaczane z grzybami leśnymi

W najbliższym czasie będzie o grzybach... jako, że sypnęło grzybami w lesie.
Od tygodnia ciągle jakieś grzybki są w domu. a to  miły sąsiad podrzuci, a to synkowie przyniosą koszyczek :)
... no żeby nie było że na poszłam łatwiznę, sama też byłam trzy razy. Zebrałam niewielką ilość, ale  ile się nawdychałam, ile nagimnastykowałam ??? Czysta przyjemność a zarazem nagroda za trud w postaci smacznego grzybowego dania!


Placki ziemniaczane z grzybami leśnymi



  • 4 bardzo duże ziemniaki (lub 10 średnich)
  • 2 jaja
  • 1 łyżka mąki
  • szczypta soli
  • pojemniczek grzybów (ok 60 dag)
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • pęczek szczypioru
  • 1/2 łyżeczki tymianku suszonego
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia






Obierz grzyby, pokrój je  i duś na sklarowanym maśle z dodatkiem tymianku do miękkości. Dopraw solą i pieprzem.







Dodaj posiekany szczypior i zdejmij z ognia.







Obierz ziemniaki i zetrzyj je w łezkę. Dodaj jaja, mąkę i szczypt soli.
Smaż placki na oleju rozkładając masę cieniutką warstwą, by były chrupiące.
Układaj placki  na papierowym ręczniku, by odsączyć nadmiar tłuszczu.


Podawaj placki  od razu z dodatkiem grzybów leśnych podgrzanych uprzednio.

5 komentarzy:

  1. Pyszności kochana,pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To fakt kochana! dwa dni pod rząd się zajadaliśmy dopóki nie zabrakło grzybków :)
    Ale u Ciebie tez same pyszności - zaglądałam :)
    pozdrówka!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja robiłam moje maślaki tradycyjnie: sos do gotowanych ziemniaków, ale powinnam się zmóc na placki, bo wyglądają przeapetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Te placki robi się szybko, bo trze się ziemniaki na dużą łezkę :) polecam!

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam takie smaki i cieszę się że znalazłam kolejny blog na którym króluje naturalna kuchnia :)
    pozdrawiam i zapraszam do siebie
    zpiekarnika.blog.pl

    Pozdrawiam,
    Calla

    OdpowiedzUsuń