19 września 2013

Wegański krem z warzyw z amarantusem.

Pozbierałam w ogrodzi małe dynie. Dodałam różnych warzyw, zmiksowłam i powstał smaczny krem warzywny choć bez dodatku bulionu, tylko z  odrobiną oliwy.
Z amarantusem ekspandowanym smakowała wspaniale.



Wegański krem z warzyw z amarantusem.



  • około 1 kg różnych warzyw
  • marchew, pietruszka, kawałek selera
  • 2 małe dynie
  • 1 duży ziemniak
  • 2 łyzki oliwy z oliwek
  • 100 ml mleka kokosowego
  • sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
  • chilli w proszku do smaku i posypania
  • 6 łyżek amarantusa ekspandowanego
  • natka pietruszki do dekoracji


Warzywa obierz , pokrój byle jak, zalej wodą w takiej ilości, by nakryła warzywa. Dodaj sporą szczyptę soli, szczyptę cukru i gotuj do miękkości.
Zmiksuj warzywa z wywarem lub przetrzyj przez sito. Dodaj mleko kokosowe.
Dopraw zupę chilli, pieprzem czarnym i ziołowym i gotuj na bardzo małym ogniu jeszcze kilka minut.



Podawaj zupę na gorąco posypane amarantusem, odrobiną chilli i udekorowaną natką pietruszki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz