21 września 2013

Grzybki marynowane w zalewie estragonowej.






Czyszcząc grzyby wszystkie "maluchy" odłożyłam, bo szkoda mi było zjeść je na obiad. Sporo ich było więc postanowiłam zamarynować je z czerwoną cebula i papryką. Z ciekawości dziś rano otworzyłam słoiczek i powiem Wam, że małe grzybki w tej zalewie są pyszne!







Grzybki marynowane w zalewie estragonowej.



  • 1/2 kg leśnych małych grzybków (podgrzybki, borowiki)
  • 2 czerwone cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 300 ml wody
  • 50 ml octu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 listki laurowe
  • 1 gałązka estragonu
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu


Obierz  paprykę i cebulę. Obierz grzyby.  Skróć trzonki.  Wrzuć je do gorącej osolonej wody i gotuj 10 minut. Przelej je zimną wodą i odsącz na sicie.



Przygotuj zalewę. Do wody wsyp przyprawy , zagotuj. Odstaw zalewę na pół godziny po czym zagotuj ponownie. Dopraw cukrem i solą, po czym dodaj ocet.
W słoikach ułóż plasterki cebuli, grzybki, kawałki papryki i znowu plasterki cebulki. Zalej słoiczki gorącą zalewą, zakręć po czym pasteryzuj je 10 min w temp. 90 st.C.




4 komentarze:

  1. ciekawe smaki- chętnie bym spróbowała ;-) może podzielisz się słoiczkiem? ;-)

    pozdrawiam!

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj będę robiła drugą partię, więc słoiczek odłożę ;-)
    pozdrawiam również!

    OdpowiedzUsuń
  3. z estragonem nie robiłam, muszę wypróbować przy okazji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz estragon na pewno będą Ci smakowały :)

      Usuń