14 września 2013

Granita śliwkowa

Korzystając z dostępności  polskich śliwek  zrobiłam granitę śliwkową.
Granitę przyjemnie było zjeść w ciepły, jeszcze letni dzień.
Oczywiście wnusi smakowała najbardziej biorąc pod uwagę ile zjadła.
To niezwykle prosty deser z mrożonego przecieru lub soku śliwkowego.


Granita śliwkowa

  • 1/2 kg śliwek
  • 1/2 szklanki wody
  • syrop z agawy do smaku
  • listki mięty do dekoracji
  • cukier cynamonowy do posypania



Umyj śliwki, kilka odłóż do dekoracji. Obierz śliwki z ogonków, wypestkuj. Włóż połówki śliwek do garnka.
Dodaj wodę - gotuj do chwili, aż owoce będą miękkie.










Przetrzyj wszystko przez sito.





Dosłodź przecier zdrowym syropem z agawy do smaku








Przecier przelej do plastikowego pojemnika (może być po lodach)

przykryj, wstaw do zamrażarki.
Po dwóch godzinach starannie zeskrob i wmieszaj masę widelcem.
Wstaw do zamrażarki na kolejną godzinę, po czym wymieszaj masę znów widelcem i zamroź.




Granitę podaj w pucharkach. 








Udekoruj ją plasterkami śliwki, listkami mięty.













Posyp  cukrem trzcinowym z cynamonem.
Sama robię taki cukier  mieszając cukier z mielonym cynamonem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz