29 lipca 2011

Placki cukiniowe.

Placki cukiniowe, to sposób  na zagospodarowanie kilku ziemniaczków , które zostały z obiadu.
Tak było właśnie było dzisiaj.
Zajrzałam do lodówki - a tam mała cukinia, kawałek serka, śmietanka kremowa i 6 ziemniaczków.
Zrobilam na obiad :
Placki cukiniowe.

  • 6 ziemniaczków ugotowanych uprzednio
  • 1/2  szklanki smietanki
  • 1 jajo
  • 1 niewielka cukinia
  • ok. 2 łyżek mąki
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka łyżek startego żółtego sera
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:
Ziemniaki zetrzyj w łezkę, dodaj jajo, śmietanę, dopraw solą  i pieprzem.
Dodaj startą cukinię (też w łezkę) i mąkę - ok 2 łyżek.
Ciasto powinno być tak luźne, by można było usmażyć placuszki.
Placuszki usmaż na rumiano. Po usmażeniu wszystkich posyp je serem
 i zapiecz  w mikrofalówce lub piekarniku, tak, by ser się ładnie rozpłynął.

Zjedliśmy placuszki z apetytem, nawet mąż nie dopominał sie o mięsko, które tak lubi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz