20 maja 2011

Jasna kasza ze złotą cebulką.

Ostanio lubię zwykłe, wiejskie jadło.
Pajda chleba z wiejskim masełkiem, żurek na własnym zakwasie, kaszę lub młode ziemniaczki
posypane koperkim ze zsiadłym wiejskim mlekiem.
Takie zdrowe jadło, bez konserwantów  to jest to , co powinńiśmy jeść na codzień.
Co powiecie na taką kaszę? Moim zdaniem świetnie komponuje się z maślanką,
zsiadłym mlekiem lub kefirem.

Kasza gryczana ze złotą cebulką.

2 szklanki jasnej (niepalonej) kaszy gryczanej
6 cebul
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
sól, pieprz czarny i ziołowy do smaku
kilka gałązek lubczyku
1 łyżeczka kurkumy  

Kaszę gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie.
Na 2 szklanki kaszy wlewamy  4 szklanki wody, gotujemy mieszając do chwili, aż 
kasza wchłonie wodę. Dodajemy 1 łyżkę oliwy i posiekany lubczyk, mieszamy i wkładamy pod koc.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Smażymy na masle z dodatkiem oliwy na szklisto, doprawiamy solą, pieprzymy, dodajemy kurkumę.
Wykładamy kaszę do miski, osypujemy cebulą i podajemy z kefirem lub zsiadłym mlekiem.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz