7 października 2010

Makaron z sosem mięsno - pomidorowym.

Makarony  podawane  na różne sposoby to ulubione danie całej naszej rodziny.
Makarony lubię z pomidorami, a więc i bazylią, z mięsem, z grzybami lub po prostu
z warzywami. Jeśli makaron to oczywiście ser, najlepiej parmezan.
Ostatnio  przygotowałam 


Makaron z sosem mięsno - pomidorowym.


Składniki:

  • 400 g makaronu (spaghetti,  tagliatelle)
  • 4 duże pomidory  bez skórki
  • 60 dag mielonej wieprzowiny (szynki)
  • 1 duża cebula
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • mały słoiczek oliwek
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • pęczek zielonej bazylii
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz,  pieprz ziołowy do smaku
  • sos sojowy
  • 1 łyżka  masła sklarowanego
  • tarty parmezan do posypania



Sposób wykonania:


Mięso  skrop sosem sojowym odstaw w chłodne miejsce na  15 minut,
Posiekaną cebulkę zeszklij  na maśle ,paprykę w proszku, dodaj mięso  - przesmaż je 
mieszając, podlej winem. Gdy lekko  odparuje  dodaj posiekane pomidory.
Dopraw pieprzem czarnym i ziołowym - duś pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
Dodaj pastę pomidorową, posiekana bazylię i oliwki, dopraw ostatecznie solą i pieprzem.
W międzyczasie ugotuj makaron aldente.
Podawaj makaron z sosem posypany startym parmezanem i udekorowany listkami bazyli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz