28 września 2010

Placki ziemniaczano-serowe.

Dla miłosników placków na  słodko  - proste placuszki.


Składniki:

  • 4-5 średnich ziemniaczków ugotowanych w łupinach
  • (mogą być też takie z obiadu - do zagospodarowania)
  • 2-3 jaja
  • 2-3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki twarożku mielonego
  • (jeśli jest zbyt gęsty wymieszaj go z łyżką śmietanki lub jogurtu)
  • pół szklanki suszonej żurawiny
  • szczypta soli
  • olej słonecznikowy lub masło sklarowane do smażenia
  • sos czekoladowy



Sposób wykonania:
Zetrzyj w łezkę ugotowane ziemniaki, dodaj jaja, twarożek, szczyptę soli - wymieszaj.
Dosypuj mąkę do uzyskania odpowiedniej konsystencji placuszków, by łatwo je smażyć.
Ciasto nie może być zbyt gęste ani zbyt luźne.
Na końcu dosyp żurawinę (jeśli jest zbyt duża - możesz ją posiekać) - zostaw trochę do dekoracji.
Usmaż placuszki na oleju na złoty kolor, odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Podawaj placuszki polane sosem czekoladowym, udekorowane żurawinką.
Placuszki ziemniaczano-serowe z żurawinką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz