29 września 2010

Indyk rolowany z jarmużem i serem

Niedawno odmrażając lodówkę natknęłam się na opakowanie  jarmużu.
Zawsze mrożę jarmuż jesienią - jest to bardzo wartościowe warzywko.
Tak więc po krótkim namyśle "co z tym zrobić?"
postanowiłam że wszystko zroluje razem i uduszę.
Jeśli nie masz karmużu możesz użyć z powodzeniem kapusty włoskiej
lekko zblanszowanej . 


Roladki z indyka, jarmużu i sera pleśniowego.


Składniki:

  • 70 dag piersi indyczej
  • 1 opakowanie jarmużu
  • 15 dag serka pleśniowego typu blue
  • sól, pieprz grubo mielony
  • sos sojowy
  • bulion do polania mięsa



Sposób wykonania:
Jarmuż rozmroź 
Z piersi indyczej wytnij płaty mięsa, lekko je rozbij, skrop sosem sojowym,
posyp pieprzem.
Rozłóż listki jarmużu (grube nerwy liści rozbij tłuczkiem), na nich płat mięsa z następnie posyp skruszonym serkiem.
Zroluj wszystko w roladki, zepnij lub zwiąż nitką kuchenną.
Ułóż roladki w głębokim rondlu, podlej bulionem  i duś aż będą miękkie.
Podawaj z kaszką którą lubisz.
Sos z duszenia zagęść odrobiną mąki .
No niestety kolor jarmużu się zmienił podczas duszenia, ale ostry smak serka , pieprzu z listkami i mięskiem harmonizuje wspaniale.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz