3 maja 2019

Sałatka mniszkowa

Sałatki z młodymi listkami mniszka jem od dawna co wiosnę, gdy są młode i delikatne.






O zaletach tej rośliny możecie poczytać tutaj  w Wikipedii, więc nic to dziwnego, że warto zrobić sobie co roku kurację mniszkową. 
Podaję przepis na sałatkę. którą w tym roku robię najczęściej.

Sałatka mniszkowa (dla dwojga)


  • spora garść listków mlodego mniszka
  • 1 jabłko
  • 1 duży ogórek kiszony
  • 1/2 sałaty kruchej 
  • 2 łyżki nasion słonecznika (lub innych)
  • sok z cytryny
  • płynny miód
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno
  • sól, biały pieprz i pieprz cayenne do smaku


Oczyść warzywa. Posiekaj liście  mniszka i kruchą sałatę.


Ogórka zetrzyj  (lub pokrój) w cieniutkie plasterki. 

 Jabłko pokórj na ćwiartki, wyjmij gniazda nasienne  i również zetrzyj w cieniutkie plasterki.

Wsyp składniki do miski, polej sokiem z połówki cytryny, płynnym miodem i olejem.

Wymieszaj, dopraw solą i 
pieprzami do smaku, posyp nasionami.




Zajadaj z apetytem.

  

Jemy chwasty 2019

1 komentarz:

  1. U nas sałatka z mniszka to jedna z pierwszych wiosennych sałatek.Uwielbiam go!

    OdpowiedzUsuń