24 marca 2019

Sałatka z cykorii i dyni

Wiem, wiem....tak dawno tu nie zaglądałam.
Miałam swoje powody, ale nie o nich będzie, bo nie chcę wylewać tu swoich  smutków.
Niewiele się zmieniło na plus, raczej na minus.
Ciągle mam mało czasu dla siebie i swoich zainteresowań, ale postanowiłam się zmobilizować i choć raz w tygodniu napisać co nieco....

Dziś o prostej sałatce jeszcze trochę z zimowych zapasów.

Pokroiłam ostatnią dynię i upiekłam ją w piekarniku polaną olejem rzepakową i oprószoną sola i pieprzem. Taka dynię wkroiłam w sałatkę.


Sałatka z cykorii i dyni



  • 1 biała cykoria
  • cząstka pieczonej dyni
  • plaster sera ricotta sałatkowa
  • 1 łyżka prażonych orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka rodzynków
  • sól, pieprz,sok z cytryny, oliwa z chilli i czosnkiem do smaku

Cykorię, dynię i ser pokroić - wsypać do miski.Dodać orzeszki, rodzynki, polać oliwa i sokiem z cytryny.Doprawić sola i pieprzem. Podawać po 10- 15 minutach.






Sałatka nie wygląda nadzwyczajnie jak na wiodących stronach kulinarnych, ale jest całkiem smaczna i ma walory niewątpliwie zdrowotne.


1 komentarz:

  1. Ninko, tak się cieszę, że jednak jesteś tu (gdzie zaglądają pewnie już tylko starzy znajomi - bo nie mają konta na fejsie :-D). Ja już nie mam swojej dyni, i tak długo się przechowała w zimnej piwnicy, z ostatniej zrobiłam cukierki dyniowe, czekają na wpis...
    A wyobraź sobie, że NIGDY nie robiłam sałatki z cykorią :-(

    OdpowiedzUsuń