25 marca 2019

Sałatka z cykorii i dyni V2

Dziś na kolację zmodyfikowana  sałatka z wczoraj.
Odświeżona zielonym ogórkiem, szczypiorem  i pikantną czarnuszką.
Orzechy włoskie również zmieniły jej charakter.



Sałatka z cykorii i dyni V2


  • 1 biała cykoria
  • niewielki ogórek
  • cząstka pieczonej dyni
  • plaster sera ricotta sałatkowa
  • 1 łyżka prażonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka posiekanego szczypioru
  • sól, mielona czarnuszka, sok z cytryny, oliwa, miód





Cykorię, dynię, ogórek i ser pokroić - wsypać do miski.
 Dodać orzechy, szczypior, polać oliwą i sokiem z cytryny.Doprawić solą, czarnuszką i płynnym miodem. Wymieszać.
 Podawać po 10- 15 minutach.








2 komentarze:

  1. No takie odświeżenie to każdej dobrej sałatce robi jeszcze lepiej :-) Musze się w końcu zabrać za tę cykorię, jest w sklepie w mieście, a przepis (oprócz dyni, bo już nie mam) jest wart wykorzystania!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki Marzenko za jak zwykle miłe słowa.
    Cykoria jest niezwykle zdrowa i odkąd jadam ją regularnie przestało mnie kłuć w boku :P
    - proza życia i starości.
    Buziaki dla Ciebie i Twojej...

    OdpowiedzUsuń