26 listopada 2017

Rogaliki drożdżowe z budyniem dyniowym i żurawiną

Dyniowy budyń w delikatnym drożdżowym cieście zawiniętym w rogaliki to mój weekendowy wypiek, myślę,  że całkiem udany. 




Rogaliki drożdżowe z budyniem dyniowym i żurawiną


  • ciasto: około  500 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżki cukru 
  • 50 g drożdży
  • 3 jajka 
  • szczypta soli
  • nadzienie: starta w łezkę niewielka dynia
  • sok z dużej pomarańczy
  • starta skórka z pomarańczy
  • 2 łyżki cukru brązowego 
  •  żurawina suszona
  • 5 dag masła
  • 1 budyń waniliowy + 1 łyżka maki pszennej
  • dodatkowo: rozkłócone jajko
  • sezam do posypania





Do misy robota wlej połowę mleka, dodaj drożdże, kilka łyżek mąki i 1 1/2 łyżki cukru.

Wymieszaj zaczyn i poczekaj do chwili, aż sie wzburzy.
Dodaj resztę cukru, resztę mleka ,sól, i  jaja.
Wymieszaj po czy dosypując połowę mąki wyrabiaj  ciasto.
Po chwili dodaj stopione i ostudzone masło i resztę mąki. 
Wyrabiaj ciasto  około 5 minut za pomocą robota (lub ręcznie odpowiednio dłużej).
Odstaw do wyrośniecia.




Startą dynię podlej odrobiną wody i gotuj około 5 minut. 

Dodaj sok z pomarańczy, startą skórkę z pomarańczy, cukier i  żurawinę.
Masy dyniowej powinno być około 1 litra objetości na 1 torebkę budyniu.
Budyń z mąką wymieszaj w niewielkiej ilości wody - dodaj do dyni i ugotuj budyń.
Na końcu dodaj masło, zagotuj budyń i odstaw do ostudzenia.







Gdy ciasto wyrośnie przełóż  je na stolnice.
Rozwałkuj podsypując mąką.
Pokrój ciasto w trójkaty.




Rozłóż  na trójkatach ostudzony budyń i zwiń rogaliki.

 Przełóż je  na blaszkę  wyłożoną papierem do pieczenia.
Odstaw do wyrośnięcia.
Posmaruj ciasto rozkłóconym jajkiem, posyp sezamem.
Piecz ciasto w temperaturze 180 st. C około 30 minut (do suchego patyczka).







2 komentarze: