27 września 2017

Ciasteczka francuskie z śliwką i kremem serowym

Czas goni niesamowicie, dopiero teraz dotarło do mnie, że to już jesień a mój ostatni post pisałam w czerwcu!!!
Niesamowite!
Kto zaglądał na mojego FB zapewnie wie, że trochę "utknęłam" w ogrodzie, trochę łazikuję w grupie NW "Tarnogórskie Łazęgi".
Najwięcej czasu zajmuje mi opieka nad mamusią.
Blog więc koleją rzeczy zszedł na dalszy plan.
Gotuję skromniej i nie mam czasu na ogół na artystyczne dekoracje.
Jednak czasem szkoda  nie napisać o czymś wyjatkowo udanym.
Ostatnio wymyśliłam sobie krem serowy, który dodaję do deserów różnego rodzaju.
Tym razem użyłam go do babeczek.
Moim gościom bardzo  smakowały.



Ciasteczka francuskie z  śliwką i kremem serowym.

Ciasteczka:
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • duże  śliwki ok 6 szt.
  • cukier brązowy
Krem serowy:
  • 50g czekolady deserowej
  • cynamon
  • 30 dag Twarożku zmielonego (tzw sernikowy)
  • 2-3 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki startej czekolady deserowej
  • uprażone płatki migdałowe do dekoracji


Ciasto francuskie pokrój na kwadraty. Podobnie przygotuj kwadraciki z papieru do pieczenia.
Ułóż papierki do foremek mufinowych tak, by rożki wystawły.
Włóż na nie kwadraciki ciasta lekko je przekręcając.
Spody ciasta ponakłuwaj widelcem - wstaw na chwilę do lodówki.
Nagrzej piekarnik do temp. podanej na opakowaniu ciasta w jakiej należy je piec,
Umyj i pokrój śliwki na połówki.




Gdy piekarnik będzie odpowiednio gorący ułóż na cieście połówki śliwek skórkami do dołu.
Na każdą śliwkę wsyp szczyptę cukru brazowego (ilość zależy od kwaśnosci owoców).
Upiecz ciasteczka na złoty kolor (około 20 minut w zależnosci od piekarnika)
Przygotuj krem. Ser wymieszaj w miseczce z płynnym miodem, startą czekoladą i szczyptą cynamonu do smaku.








Układaj krem na wystudzonych ciasteczkach i udekoruj płatkami migdałowymi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz