28 stycznia 2015

Pikantna zupka z dyni i jabłek z jaglanką

Zapasy dyni u mnie dostatek, więc ciagle aż do wiosny będzie przewijał się wątek dyniowy.
Wciąż szukam nowy smaków, bo z dynią jest jak z ziemniakami - wszystko zależy w jakim towarzystwie się ją gotuje.
Wczoraj ugotowałam dyniową nie jak zwykle na bulionie. Zalałam dynie i jabłka wodą igotowałam je  z dodatkiem papryczek chilli.
Aby złagodzić ostry smak zupę podałam ze zdrową kaszą jaglaną.





Pikantna zupka z dyni i jabłek  z jaglanką 

  • 1/2 średniej dyni
  • 2 kwaśne jabłka
  • 3 ostre papryczki chilli
  • 1,5 l wody
  • /21 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki lubczyku
  • miód, sól i pieprz biały do smaku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego 
  • 1 cebula
  • 5 dag sera żółtego
  • listki pietruszki do przybrania

Ugotuj kaszę jaglaną do miękkości po czym wstaw ją w ciepłe miejsce, by nie ostygła.
Obierz dynię oraz jabłka - pokrój wszystko w kostkę.
W garnku o grubym dnie zeszklij posiekaną drobno cebulę na łyżce oleju rzepakowego.
Dodaj pokrojoną dynię, jabłka - przesmaż wszystko przez chwilę po czym zalej wodą.
Dodaj odrobinę soli  i wrzuć dwie mniejsze (są ostrzejsze) papryczki.
Gotuj zupę około 10 min. aż dynia zmięknie. Wyjmij papryczki, chyba że chcesz by zupa była bardzo pikantna. Zmiksuj zupę, dodaj lubczyk i tymianek, dopraw przyprawami do smaku.
Trzymaj zupę na małym ogniu jeszcze 5 minut, by smaki się połaczyły.
Za pomocą foremki przygotuj  babeczki z kaszy, wyjmij je na talerze.Ostrożnie wlej zupę do talerzy.







Posyp startym serem i udekoruj plasterkami chilli i listkami pietruszki.










2 komentarze:

  1. Jestem przekonana, że to jest pyszne! gdy będę miała swój ogród, na pewno będę uprawiać dynię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda ze mieszkasz tak daleko - podrzuciłabym Ci dyńkę z moich zapasów.... :)

      Usuń