27 stycznia 2015

Kaszotto z warzywami z odzysku

Dziś piękna zima za oknem. Przyjemnie popatrzeć. Chętnie pobiegałabym na nartach....eh, na razie to nie dla mnie.
Nie opowiem Wam dzisiaj o tym, jak szusowałam na nartach.
Zrekompensuję to opowieścią jak gotuję bulion z warzyw, by wykorzystać warzywa.
Sposób ten to ugotowanie podwójnej ilości warzyw w tym samym bulionie tak, by się nie rozgotowały. Gdy pierwsza partia jest już ugotowana, wyjmuję pierwsze i wkładam nastepną partię.
Do takich warzyw dodaję parę liści laurowych, ząbek lub dwa czosnku, pół łyżeczki bazylii, małą ostrą papryczkę oraz odrobinę soli. Jeśli jest to bulion warzywny dodaję łyżeczkę  oleju.
Jeśli mięsny - mięso drobiowe z kością i cieniutkie plasterki wołowiny oraz kość wołową (tzn okrawam kość a mięso kroję w cienkie plasterki. Mięso jedno i drugie gotuje się w tym samym czasie.
Taki bulion jest bardzo aromatyczny, a warzywa możemy wykorzystać do innych potraw, bo nie są rozgotowane, co więcej od gotowania z przyprawami są smaczniejsze.
Utwierdziłam się w tym, że metoda jest dobra, gdy w "Kuchennych rewolucjach" p. Magda stwierdziłą, że sałatka przygotowana z warzyw z rosołu  jest smaczniejsza.  Ja od dawna tak robię.
Tak więc z warzyw takich można przygotowac nie tylko sałatkę ale na przykład




Kaszotto z warzywami z odzysku


  • kilka łodyg selera naciowego
  • 200 g kaszy jęczmiennej drobnej
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • warzywa ugotowane w bulionie (marchew, pietruszka, seler)
  • sól i pieprz do smaku




Ugotuj kaszę wg przepisu na opakowaniu. Obierz cebulę i posiekaj ją w kostkę.Pokrój w cienkie plasterki łodygi selera. posiekaj drobno czosnek.
Zeszklij cebulę  na oleju w rondlu o grubym dnie, po czym dodaj seler naciowy i czosnek. Przesmaż je chwilę, dodaj kaszę oraz tymianek. Podlej kaszę kilkoma łyżkami bulionu lub wody i trzymaj 5 minut na małym ogniu. Dodaj pokrojone warzywa z bulionu, dopraw solą i pieprzem -  zagrzej je w kaszy.



Podawaj  kaszotto jako danie wegetariańskie lub jako dodatek do mięsa.






2 komentarze:

  1. Uwielbiamy kaszę w każdej postaci, a zwłaszcza perłówkę :-) Co do warzyw to w sumie nigdy nie robiłam sałatki na takich rosołowych, to by chyba była juz inna sałatka...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj Marzyniu! Może Ci zasmakuje taka wersja, tylko pamietaj, by warzywa nie rozgotować. Te do sałatki wyjmij, gdy będą ugotowane, a nie rozgotowane jak wtedy, gdy gotujemy rosół na wołowinie (dość długo). Wtedy mozna z nich zrobic tylko zupę krem :)

      Usuń