26 listopada 2013

Kalafiorowa z korzennymi kluseczkami

Czasem zastanawiam się, czy opisywanie tego co gotuję ma sens. Tyle w sieci jest przepisów różnych i różnistych, po co więc kolejny?  Może opisywać tylko jakieś ekstra dania. Czy warto w ogóle tyle czasu poświęcać kuchni, skoro szybkie danie z patelni, z parowaru jest równie pyszne i zdrowe jak te wymyślne...a może nawet lepsze?
Lubię gotować z tego co mam pod ręką, niedrogo i smacznie. To największe wyzwanie.
Tak było też gdy  w lodówce leżał jeden kalafior i kilka jajek. Nie miałam bulionu , a miałam ochotę na zupę. Ugotowałam lekką zupę kalafiorową z korzennymi kluseczkami by "podkręcić" smak kalafiora.



Kalafiorowa z korzennymi kluseczkami



  •  zupa: 1 kalafior
  • 1,5 litra wody
  • sól i pieprz biały do smaku
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • przyprawa do zupy  (do smaku)
  • lane ciasto : 1 jajo
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka wody
  •  1 czubata łyżka mąki pszennej
  • szczypta kurkumy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta cynamonu
  • szczypta imbiru
  • szczypta soli
  • szczypta białego pieprzu






Ugotuj kalafior w wodzie z dodatkiem masła, szczypty soli, szczypty cukru, suszonego lubczyku i natki pietruszki. Dopraw  zupę przyprawą do zup i białym pieprzem.







Przygotuj przyprawy korzenne. Zetrzyj gałkę muszkatołową. Dodaj do niej po szczypcie kurkumy, imbiru, cynamonu, soli i białego pieprzu.









W kubku przygotuj lane ciasto  z dodatkiem oliwy i przypraw korzennych. Przy pomocy widelca wymieszaj ciasto.
Jeśli jest zbyt rzadkie dosyp mąki, jeśli zbyt gęste dodaj wody.
Wyjmij łyżką cedzakową kalafior z zupy, wlewaj do gotującej lane ciasto mieszając, by kluseczki się nie zlepiały.






Dodaj kalafior do zupy i dopraw ostatecznie do smaku jeśli trzeba.
Podawaj zupę  od razu.






  

4 komentarze:

  1. Zupa z kluseczkami ? Fajna propozycja !

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję! Zupa jest lekka i aromatyczna, no i ekspresowa w wykonaniu :) więc polecam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Oczywiście, że pisanie ma sens. To jest jak zeszyty z przepisami naszych Mam i Babć - na pewno ktoś po nie sięgnie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za pozytywne komentarze i motywację do zapisywania przepisów na blogu!

      Usuń