13 lutego 2011

Futomaki z serduszkiem

Może na Walentynki przygotować sushi?
Niedawno takie przygotowałam dla gości.

Futomaki z serduszkiem.
Składniki:


  • 1 filiżanka ryżu kleistego do sushi
  • 1,5 filiżanki wody
  • 2 łyżki wina ryżowego
  • 4 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2  paski zielonego ogórka
  • (bez gniazd nasiennych)
  • 2 długie ugotowane marchewki
  • 50g wedzonego łososia
  • 2 płaty nori
  • pasta wasabi
  • sosy do sushi


Sposób wykonania:
Ryż dobrze wypłucz, zalej wodą i namocz około 10 min.
 Dodaj wino i gotuj na małym ogniu do chwili, aż wchłonie wodę i będzie miękki.
Wymieszaj dokładnie ocet winny, sos sojowy, cukier brązowy - skrop nim ryż i mieszaj, aż przestygnie.
 Glony nori upraż przez chwilę na suchej patelni z jednej strony.
Z marchewki zetnij pod skosem dwa paski i w środku rowek tak, by po przekrojeniu
powsatło serce.
 Na macie bambusowej ułóż płat glonów, na nim warstwę ryżu, Posmaruj ryż cieniutką warstwą pasty wasabi,
 ułóż paski łososia i paski ogórka oraz marchewki.
 Zroluj wałek za pomoca maty. Każdy wałek pokrój ostrym nożem na 4- 5 części.

 Podawaj z  sosami do sushi jakie lubisz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz